A 112SOS jóval korszerűbb rendszer, mint a korábbi

A 112 Európa-szerte segélyhívószámnak minősül már az 1990-es évek eleje óta, bár hazánkban mindeddig általános segélykérő szolgálatként üzemelt, s nem mint közvetlen segítője, vagy alternatívája a rendőrség, a tűzoltóság, vagy a mentők jól ismert számainak. Aki a 112-t tárcsázta, lényegében bármivel kapcsolatban információt kérhetett a diszpécserszolgálat munkatársaitól.

Idén ősszel azonban bevezetésre kerül az, ami Európában tehát már jó ideje működik: a 112 lesz a központi segélyhívó, nem kell tehát különálló számokat tárcsázni, ha baj van: a diszpécser felméri a helyzetet és azonnal értesíti a megfelelő szerveket, hatóságokat az aktuális hívás egyéni jellegéhez igazítva.

Az infokommunikációs rendszer sosem látott korszerűsítse tehát az ESR-112 hálózatához való csatlakozás. Egyik legnagyobb, nemzetközi értelemben is jelentős előnye az, hogy a hazánkban csupán ideiglenesen tartózkodó külföldiek számára is nyilvánvaló, hogy mely számot kell tárcsázni komoly szándékú segélyhívás gyanánt, ezzel pedig rengeteg baleset, kár és bűncselekmény megelőzhetővé válik. (A 112SOS-el párhuzamosan fejlesztett MIR-projekt a mentőszolgálat mentésirányítási rendszerét is optimalizálja a legmodernebb elvárásoknak megfelelően, a még hatékonyabb segítségnyújtást elősegítendő.)

A hívó fél tartózkodási helyének pontos meghatározása már a hívás pillanatában megtörténik az adott, legközelebb lévő Hívásfogadó Központban, így a közben a diszpécser által értesített mentők, tűzoltók és rendőrök már konkrét helyszíni adatokat kapnak felkeresésükkor. Ezzel lerövidül a segítség helyszínre érkezésének ideje, így sokkal hatékonyabban működhet valamennyi hivatalos egység munkája. A vagyon és az emberélet védelme tehát az eddigieknél sokkal komolyabb szinten működhet.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük