Az EKAER csak a célját nem éri el

Már több sebből vérzik…

 

A célja egyértelmű: követhetővé és ellenőrizhetővé kívánják tenni az árumozgásokat, hogy a százmilliárdos áfacsalások megszűnjenek. A cél nemes, mert az áfacsaló bűnözői körök közvetlenül az állami költségvetést sebzik meg, és a kieső áfabevétel miatt kevesebb forrás jut fontos területekre.

 

De várhatóan az EKAER pont az áfacsalásokat nem fogja visszaszorítani – legalábbis az áfacsalások 96%-a megmarad. Ez még pirrhuszi győzelemnek sem mondható, mert közben irdatlan adminisztratív terheket ró a cégekre – komoly büntetés terhe mellett.

 

Az EKAER-t sebtiben fogadták el, még alig száradt meg a tinta a kormányrendeleten, a cégeknek már regisztrálniuk kellene, hiszen január elsejétől élesedik a rendszer. Az első probléma az, hogy az EKAER még most sem teljesen érthető: alig adtak felkészülési időt, illetve nem készültek el a terméklisták sem.

 

A második probléma, hogy ez drágítja a szállítást. A rendszerhez alkalmazkodni kell – egyrészt megismerni, másrészt a mindennapok részévé tenni. És szinte minden fuvar adminisztratív munkaterhei megnőnek.

 

Két katasztrófaforgatókönyvet vizionál a Levegő Munkacsoport, és egyik aggasztóbb, mint a másik.

 

Az egyik verzió szerint sok fuvarozó képtelen lesz kigazdálkodni az új adminisztratív terheket, emiatt az áruszállítás lelassul vagy leáll. Ennek következtében boltok és gyárak zárhatnak be, a végfelhasználók pedig azt veszik észre, hogy a boltból elfogyott több élelmiszertípus.

 

A másik verzió az, hogy 3,5 tonna alatti teherautókkal fognak szállíttani, mert azok nem esnek az EKAER hatálya alá. Ez viszont növeli a légszennyezést és komoly dugókat okoz.

 

Nincs felkészülési idő, és főleg nem történt szakmai konzultáció. A Levegő Munkacsoport azt kéri Varga Mihálytól, hogy az EKAER bevezetésével várják meg a szakmai konzultációt, és adjanak időt a cégeknek arra, hogy legalább felkészülhessenek az újabb adminisztratív teherre.

 

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük